Saturday 12 September 2009

Most famous war photos

Kako se razvijala ova naša jadna, bolesna i napaćena planeta, tako se razvijala i njena istorija, isto tako jadna bolesna i napaćena! Istina, nađu se tu i tamo pokoji svijetli trenuci, ali svakako da su u mogo manjem broju no svi ti silni uočljivi i oku ružni ožiljci na vjerovatno najpoznatijioj ponavljačici na svijetu, Učiteljici života, nastali tokom vijekova krvavih pokušaja razvijanja bića koje ga stvara i ispisuje u stalnim pokušajima da ispliva iz mračnih i dubokih virova konstantne inferiornosti prema cilju koje sve nas čeka na kraju evolucije. Ili , pak, nečeg drugog. Naša umorna Učiteljica i pored svog silnog autoriteta koje se, ipak, stiče iskustvom i znanjem, a koje ga dotična i te kako ima, nikako da svoje učenika izvede na pravi kolosijek, te se svaki put vraća sve ljuća i oholija u namjeri da svoju surovost beskrupulozno primjeni na onima koji još ništa nisu shvatili...
No, da ne serem više, vjerujem da na svijetu ne postoji ni jedan istoričar koji bi nam sa sigurnošću mogao reći koliko je puta do dana današnjeg Zemlja razarana slinim ratovima, zemljotresima, poplavama, epidemijama i sličnim pošastima. I sigurno niko ne može da potvrdi koliko je fotografija nastalo u takvim trenucima. I zašto? Slavni, manje slavni ili potpuno anonimni ljudi su iz ko zna kojih razloga i potreba snimali fotografije: za novinske članke, razne arhive, možda sa sopstvenu dušu, a možda upravo da bi mi danas mogli da ih vidimo, sto godina poslije i da budemo očajni, potreseni, oduševljeni ili ravnodušni:

Nguyen Ngoc Loan

Photographer: Eddie Adams Source: AP
Fotografija koja je nastala daleke 1968. u Vijetnamu, a koja prikazuje kako vijetnamski šef policije Nguyen Ngoc Loan izvršava hladnikrvno ubistvo nad vijetnamskim gerilcem. Kažu da se poslije, 1975. god., Nguyen preselio u Virdžiniju i da je otvorio piceriju, ali je morao da se povuče jer je u javnost isplivala njegova ratna prošlost. Umro je 1998. od raka u Virdžiniji...
Eddie Adams je za ovu fotografiju dobio Pulitzerovu nagradu!



Na krovu Reichstaga

Photographer: Yevgeny Khaldei (1917 - 1997) Source: Wikipedia.org
Dva sovjetska vojnika, Raqymzhan Qoshqarbaev i Georgij Bulatov, postavljaju zastavu na krovu zgrade Reichstaga u Berlinu. Maj 1945. god.


Pečurka iz Nagasakija

Photographer: U.S . Air Force Source: japaneselifestyle.com.au
Slika je svakako slavna, a da li je ovo stvarno famozna pečurka, u to se ne bih smio opkladiti. Prva A-bomba je bačena 6. avgusta na Hirošimu gdje je u startu ubijeno oko 80.000 ljudi. Par dana kasnije, 9. avgusta, je bačena i druga, na Nagasaki. 150.000 žrtava.
Negdje sam pročitao anegdotu kako je neki nesretni Japanac preživio oba udara. Prvi put se nekim poslom našao u Hirošimi i taman to jutro je trebao da započne posao, kad ono pade bomba. Pošto je, valjda, bio udaljen dovoljno kilometara od žarišta, udaljen uspio je nekako da preživi. Nakon što se par dana "oporavljao", 9. avgusta se zaputio kuću u Nagasaki...



Francuz

Photographer: unknown Source: www.worldsfamousphotos.com
Nepoznati Francuz, oplakuje, vjerovatno posljednje putovanje većine francuskih vojnika, koji iz Toulona odlaze u rat među afričke zabiti.


Napalm atack

Photographer: Nick Ut Source: wikipedia.org
Vjerovatno jedna od najpoznatijih fotografija: seljani, i sa njima uplakana Phan Thi Kim Phúc bježe 8. juna 1972. iz svog sela Trang Bang, jer je upravo bačena napalm bomba. Djevojčica je preživjela napad, jer je sa drugom djecom na vrijeme prebačena u sajgonsku bonicu gdje su joj ustanovili opekotina najvišeg stepena. Tu je provela narednih 14 mjeseci i morala je da se podvrgne na čak 17 hirurških intervencija. Mnogo godina kasnije u jednom interviewu rekla je da je tu na slici uzvikivala: "Prevruće, prevruće..."
Fotograf Nick Ut je dobio Pulitzera za svoju sliku, koja je takođe izabrana i za fotografiju godine.


Corpsman

Photographer: Chaterine Leroy Source: pieceuniquegallery.com:

Američki vojnik, corpsman, Vernon Vike, uslikan 1967. prilikom bitke kod brda, tačnije kote, 881, u blizini vijetnamskog mjesta Khe Sanh, dok je njegov ratni drug u agoniji posrtao od zadobijenih rana. Nažalost , nije preživio, ali je, navodno, njegovo tijelo Vernon Vike uspješno prenio na sigurnu teritoriju.


Buchenwald

Photographer: unknown Source: wikipedia.org

1945. Senatorator Kentuckya Alben V. Barkley, član kongresnog odbora za istragu nacističkih zločina, gleda dokaze iz prve ruke u nacističkom loguru Buchenwald, Wiemar, Njemačka!


Iwo Jima

Photographer: Joe Roshental Source: wikipedia.org

Mislio sam sa da li dauvrstim i ovu fotografiju a presudilo je upravo to što je slavna. Lično me uvijek nervirala... "Njihovi očevi" su podigli zastavu na ovom japanskom ostrvu 23. februara 1945. i slavodobitni istakli činjenicu da su osvojili još jednu japansku čuku. Naravno, slika je osvojila Pulitzera te iste godine kad je i "okinuta".


Hitler in Paris

Photographer: unknown Source: wikipedia.org
Adolf Hitler prilikom posjete u Parizu, 23. juna 1940. sa izvjesnim Albertom Speerom (lijevo).


Posljednji Židov u Vinnitsi


Photographer: unknown Source: photosthatchangedtheworld.com
Vinnitsa, Ukrajina, 1941. Pripadnik Einsatzgruppe, iznad masovne grobnice prosipa mozak vjerovano jednom od posljednjih preživjelih Židova tih dana. U jednom naletu njemački nacisti su zbrisali preko 28.000 židova, koji su nastanjivali ukrajinsku Vinnitsu i okolinu...


1 comment:

  1. War is so bad!
    Look at these people faces, how much they are afraid!
    The Man is the worst ennemy of the Man...this sentence sounds good even if it's sad to say that.
    But it's like that, it's our country's memories...

    However congratulation for this blog, it's wonderful.

    ReplyDelete